Opplev Finnmark med

SEILAND EXPLORE

Velkommen til Seiland

Seiland Explore holder til i Hønseby på Nordre Seiland i Hammerfest Kommune. Seiland er Norges syvende største øy og er todelt: Mens Nordre Seiland tilhører Hammerfest Kommune, ligger den sørlige delen i Alta Kommune. Arkeologiske funn viser at Seiland har vært bebodd i rundt 7000 år og i dag finnes det rundt 100 fastboende på Nordre Seiland. Seiland Explore ble etablert av ekteparet André og Marilou Larsen i 2005. Sammen eier de også landhandelen i Hønseby som er lokalsamfunnets sosiale knutepunkt. Familie Larsen har drevet med fiske, fangst, jordbruk og handel i Hønseby i syv generasjoner og har alltid levd med og av det havet og jorden rundt de kunne gi dem. Å høste fra naturen har alltid vært en viktig del av livet i Hønseby og gjennom generasjonene har familie Larsen lært å leve med naturen og dens krefter. Å kunne tolke omgivelsene, både til havs og til fjells har gjort familiebedriften Seiland Explore til en vellykket og kunnskapsrik aktør innen norskreiseliv.

Seiland Explore ble etablert i 2005 av André Larsen og hans kone Marilou som fremdeles eier og leder bedriften.
Mens Andrés familie alt i sju generasjoner har levd og drevet i Hønseby, flyttet Marilou hit fra en kanadisk storby på 90-tallet. Drømmen om det landlige og nærhet til naturen gjorde overgangen lettere, mens det kunne ta litt tid før hun lærte å sette pris på mørketiden og vinterstormene.

Sammen har André og Marilou videreført landhandelen i Hønseby som fremdeles er Nordre Seilands sosiale sentrum – både for tilreisende og fastboende. Så lenge han husker, har livet til Andre tatt plass på kaia foran butikken – både som lekeplass, og arbeidsplass. Tidligere generasjoner har drevet med både fiske og fiskemottak i Hønseby og André og Marilou ønsker å videreføre denne tradisjonen. Derfor har de ved siden av Seiland Explore i de siste årene også drevet med oppdrett av både fisk, blåskjell og kråkeboller.

Butikken er en velsortert landhandel og den eneste butikken på Nordre Seiland. Her kan du kjøpe alt du trenger for ferien din, og om det er noe usedvanlig du mangler så kan vi som oftest ordne det fra Hammerfest eller fastlandet. Vi får levert ferskvarer opptil tre ganger i uken og kan tilby en fult utstyrt ferie i Hønseby. Butikken har vært i familie Larssens eie siden
60-tallet og har fra første dag vært en fast møteplass for øyas fastboende. Her kan du treffe de lokale som gjerne tar seg tid til en kaffe og en prat, og forteller om livet på det de gjerne omtaler som verdens vakreste øy.

mann poserer foran kamera i seilandkofte

Andrè Larssen – Foto: Terje Abusdal

Besøksadresse:
Butikkbygget i Hønseby, 9609 Nordre Seiland 
Telefon:
+47 481 39 244
Mail:
an-lars@online.no

Nasjonalpark

Nyttige lenker:

Velkommen på tur!

I 2006 ble store deler av Seiland vernet som nasjonalpark. Formålet var å bevare et større sammenhengende naturområdet med villmarkspreg og som er lite berørt av menneskets inngrep. Seiland er et av de mest uberørte naturområdene som er igjen i Finnmark og er med sine 583 km2 Finnmarks nest største øy etter Sørøya, og den syvende største i Norge.  Øya er delt mellom de to kommunene Hammerfest og Alta. Seiland er svært fjellrik med mange topper over 800m. Høyeste punkt er Seilandstuva på 1079 moh.  Øya har to større bre områder, Nordmannsjøkelen og Seilandsjøkelen.  Seilandsjøkelen er Norges nordligste bre og representerer Skandinavias laveste glasiasjonsgrense (grense for dannelse av isbre). Seiland er nær delt i to av dype fjorder. Fra nord trenger Jøfjorden 11 km inn i øya, og bare 5 km skiller fjordene fra den 9 km lange St. Kufjorden i sør.  Når du er inne i Straumen i Jøfjordbotn føler du deg hensatt til fjordene på Vestlandet. Jørjorden er omkranset av høye fjelltopper på 800 – 1000 moh. Og med Nordmannsjøkelen som troner på toppen.

Seiland har rik flora og fuglefauna med bl.a forekomster av den sjeldne Stjernøyvalmuen og jaktfalk.  Av mineraler kan nevnes Zirkon, den såkalte Seilandsdiamanten. Den finnes her som store krystaller. Seiland byr på en stor variasjon i Naturtyper, fra frodige fjordbotner til tind og bre.

Kontakt oss for forespørsler om turer inn i parken.

logo til norges nasjonalpark
to turglade mennesker som smiler til kamera

Dansken og Finnmarkingen

Nyttige lenker:

Trenger du inspirasjon på hva man kan oppleve på Seiland og omgiveslse, med tanke friluftsaktivitet, så er “Dansken og Finnmarkingen” noen du bør følge. 
Tor Arild og Rie kan man nesten kun treffer på fjellet og turene er godt dokumentert. Her har du altså mye du kan henter inspirastion fra. 
Vi fikk lov å låne en del av dere bilder ; ) 
Ønsker du å være med på en av deres turer, eller henter inspill direkte,  så kan vi være behelpelig med å formiddel kontakt.

Reise til Nordre Seiland

Ferge over til Seiland

Nyttige lenker:

Her tar du fergen til og fra Seiland. Fergeturen tar omtrent 15 minutter hver vei. Fergekaien ligger 9 km fra Hammerfest sentrum. For å komme deg hit kan du gå, sykle, ta buss eller taxi.

Fra fergekaien på Seiland til butikken i Hønseby er det 17 kilometer.

Ferge:
I reiseplanleggeren på snelandia.no legger du inn at du skal fra Strømsnes ferjekai Akkarfjord til Kjerringholmen ferjekai.

Ring 177 for ruteopplysning.
Telefon 75 77 18 88 for annen kundeservice.

Hammerfest Lufthavn

Nyttige lenker:

Ligger 3 km nord for Hammerfest sentrum og 12,5 km fra Strømsnes ferjekai. Er definert som kortbane og Widerøe er per i dag eneste flyselskap som flyr passasjerer til og fra Hammerfest. Du kommer deg fra og til flyplassen med bybuss, taxi og leiebil. Vi kan være behjelpelige med privat transport, det er bare å ta kontakt med oss.

Telefon: 67 03 50 50

Lakselv Lufthavn, Banak

Nyttige lenker:

Ligger 143 km sørøst fra Hammerfest sentrum. Til Lakselv kan man reise med både små, store og digre fly. For å komme deg fra Lakselv til Hammerfest/Strømsnes ferjekai, kan du ta rutebuss eller leiebil. Kjøreturen tar omtrent 2,5 timer.

 

Telefon: 67 03 50 00

Andre transportmidler

Nyttige lenker:

Buss:
snelandia.no
Ring 177 for ruteopplysning.
Telefon 75 77 18 88 for annen kundeservice.

Taxi Hammerfest:
Telefon 78 41 12 34

Leiebil:
Avis, Europcar

Dronebilde fra brygga på Seiland i Hønseby