Opplev Finnmark med

SEILAND EXPLORE

Start ditt eventyr idag!

Bedrift

Uforglemmelige opplevelser
Seiland Explore står for enestående opplevelser og et mangfoldig utvalg av pakkevariasjoner når det gjelder tidsbruk, intensitet, terskel og kunnskap. Opplevelser skaper minner, felleskap og tilhørighet. Det er opplevelser utenom det vanlige som preger hvem vi er og hvem vi blir. Vi kan tilby aktiviteter som er både lærerike og spennende, morsomme og intense.
Vi tilpasser våre produkter til våre gjester og garanterer et enestående natureventyr på Nordre Seiland.

 

Besøk vakre Seiland
Med en lettvint forbindelse til Hammerfest, samt kort vei til og fra Hammerfest Lufthavn byr Hønseby og Seiland Explore på en perfekt løsning for en utflukt, og er samtidig en verden langt unna det dagligdagse. Uansett om det ønskes en naturopplevelse på få timer, eller et eventyr over flere dager, kan Seiland Explore tilby tilpassede og varierte opplevelsespakker til din bedrift.
Det er ikke viktig hva du kan, eller hva du har med. Bare kom med et åpent sinn, Seilands vakre natur står for resten.

Bestill din bedriftspakke her!

Opplev Nordlys

Nordlyset – aurora borealis – er noe av det mest fantastiske vi har her i Finnmark. Selv en hardbarka finnmarking kan få tårer i øynene når dette magiske lyset danser på himmelen. Dette er tidenes lysshow, og noe du bare oppleve minst en gang i livet. Nordlyset har vært gjenstand for overtro fra gammelt av. Unger ble fortalt at hvis en vinket med et hvitt tørkle mot nordlyset, ville det komme å ta deg. Tør du prøve?

Seiland har svært lite trafikk og kunstig lys, og er derfor et perfekt sted å oppleve nordlys uten forstyrrelser fra omgivelsene.

Hva er nordlys?
Det oppstår når elektrisk ladede partikler slynges fra solen og kolliderer med gassene i jordens atmosfære. De forskjellige fargene en ser oppstår fordi partiklene kolliderer med forskjellige gasser, og er også avhengig av hvor høyt oppe i atmosfæren kollisjonen skjer.
Det er kanskje derfor samene kalte nordlyset «det knitrende lyset» (guovssahas), i en tid hvor mesteparten av lyden en hørte kom fra naturen, og ikke fra airpods?!

Hva trenger du?

Nordlyset ser en om vinteren, i mørke og klarvær, og da er det gjerne kaldt. Kle deg godt! Det kan hende du blir så fasinert at du bare må sette deg ned og nyte synet og magien, og da kan det være kjekt å ha noe varmt å sitte på.

 

Husk kamera, i tilfelle du faktisk husker å ta bilder i forfjamselsen.

Hva følger med?

Nordlyset kan nytes hvor som helst på Seiland. Hvis du ønsker å stikke deg litt unna bebyggelse og lys, kan du bare rusle til fots. Dette avhenger selvfølgelig av om det er snø eller ikke. En fjelltur på vinteren krever truger, ski, scooter eller tålmodighet nok til å grunne i dypsnø.

 

Ta bare kontakt med oss, så kan vi være behjelpelige med det du måtte trenge – bortsett fra tålmodigheten da….

Trenger du guide?

Mest sannsynlig ikke. Men hvis du ønsker det, så ta gjerne kontakt med oss, så legger vi til rette for det du har behov for.

Galleri

Besøk krigshula i Jøfjord

Høsten 1944 rømte mine forfedre mot fjellene og fant ly i en hule i Jøfjord. Det var en familie på ni; mor, far, fem barn og to eldre familiemedlemmer. Det yngste barnet var seks år gammel. Faren min, som var ti år den gang, har ofte fortalt om denne tiden.

Vi vil følge fotsporene til familien og deres flukt fra Hønseby denne augustdagen i 1944 når vi drar mot Jøfjorden og blir fortalt historier om den dramatiske evakueringen, bekymringer og mest av alt, troen og håpet familien hadde.

Turen tar oss til Gammelvær, til den eneste bygningen som stod igjen etter krigen, og til Jøfjord hvor hulen befinner seg. Du får høre om familien som trosset tyskernes ordre om evakuering, trefninger og nedbrenning av deres hjem. Det blir også innsyn mot Seiland nasjonalpark og Normannsjøkelen. Høyt over det dramatiske og røffe landskapet vil du se Seilandstuvan, ragende 1078 meter over havet.

to personer står foran en inngang til en krigshule fra 1944
Hva trenger du?

I tillegg til godt humør er det kjekt med klær som passer årstiden. Og husk at i Finnmark kan en oppleve alle fire årstider på èn og samme dag! Vær forberedt på sol, regn og snø fra alle retninger, sydenvær, tåke, storm og stilla.
Ta gjerne med en liten sekk for litt ekstra klær.

Hva følger med?

Båttransport og guide. Te/kaffe og et enkelt måltid er inkludert.

Trenger du guide?

Ja! Vi planlegger turen og følger deg hele dagen. Ta kontakt for bestilling og mer informasjon.

 

Turen starter ved butikken i Hønseby.

Galleri
mennesker som går forbi gamle ruiner av hus

Historievandring på St. Vinna

Det har vært bosetting på Vinna siden tidlig på det 19. århundre.
På grunn av nærhet til havfiske, var dette et strategisk sted å bo. Siden tidlig 20. århundre var dette «senter» i Sørøysundet. Fiske bragte hundrevis av bosettere til Vinna, og det fantes en fiskerihavn, en butikk, en internatskole og et postkontor med banktjenester. Høsten 1944 ble alt brent ned, men innbyggerne ville vende tilbake, og de neste ti årene var preget av travle liv og oppbygging av samfunnet. Dessverre så førte sentraliseringspolitikk til at samfunnet nok en gang ble borte.

Denne turen starter i Hønseby, og du blir ført med båt til Vinna. Sjøveien var viktig for transport i gamle dager, som E6 er i dag. Dersom en levde ved sjøen, nært fiskemuligheter og eide et lite stykke land, bodde en sentralt. Turen til Store Vinna tar omtrent 15 minutter. Vi kommer til å gå i land på strender og se ruiner. Mellom fjellene vil du kunne føle viljen og aktiviteten fra en svunnen tid. Du kan se, føle og oppleve historien når du rusler langs gjengrodde stier og ruiner. Hvis været tillater det, kan du også prøve fiskelykken!

Hva trenger du?

I tillegg til godt humør er det kjekt med klær som passer årstiden. Og husk at i Finnmark kan en oppleve alle fire årstider på èn og samme dag! Vær forberedt på sol, regn og snø fra alle retninger, sydenvær, tåke, storm og stilla. Ta gjerne med en liten sekk for litt ekstra klær.

 

Ta med deg noe å spise og litt snacks, så sørger vi for varm drikke.

Hva følger med?

Båttransport og guide. Te og kaffe er inkludert.

Hvis du ønsker å forhåndsbestille et måltid hos oss, er det bare å si ifra så ordner vi til et enkelt måltid.

 

Si ifra på forhånd hvis du trenger fiskestang.

Trenger du guide?

Ja! Vi planlegger turen og følger deg hele dagen. Ta kontakt for bestilling og mer informasjon.

 

Turen starter ved butikken i Hønseby.

Galleri